Άγνωστος ο προορισμός των 20.000 καλάσνικοφ που βρέθηκαν σε πλοίο έξω από τη Σύμη

Μυστήριο καλύπτει το λαθρεμπορικό φορτηγό πλοίο «Nour_M» το οποίο ακινητοποίησαν την Παρασκευή κομάντος του Λιμενικού Σώματος. Το παράνομο φορτίο του «Nour_M» θα μπορούσε να εξοπλίσει έναν ολόκληρο στρατό: Οι άντρες του Λιμενικού…


ανακάλυψαν 56 κοντέινερ με περίπου 20.000 τυφέκια ΑΚ47 (Καλάσνικοφ), ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ανευρέθησαν επίσης μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών και λοιπών πολεμοφοδίων. 
Το «Νour_M» είναι τουρκικών συμφερόντων, έπλεε υπό σημαία Σιέρα Λεόνε και όταν συνελήφθη από το ελληνικό Λιμενικό έπλεε στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, ανοιχτά της Σύμης. Στο πλοίο επέβαινε 8μελες πλήρωμα, ενώ ο Τούρκος κυβερνήτης έδωσε συγκεχυμένες πληροφορίες στους Έλληνες λιμενικούς, σε αντίφαση προς τα στοιχεία πορείας που είχαν εξ αρχής δηλωθεί. 
Ο καπετάνιος του «Νour_M» είπε ότι ο τελικός προορισμός ήταν το λιμάνι Ισκεντερούμ (Αλεξανδρέττα), στο νοτιότερο άκρο των μεσογειακών παραλίων της Τουρκίας. Ωστόσο, η Ταρτούς στη Συρία, όπως και η Τρίπολη της Λιβύης αναφέρονται επίσης ως τα λιμάνια στα οποία θα κατέληγε το «Νour_M». Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το «Νour_M» πιθανότατα έχει ξεκινήσει από την Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να λύσουν το γρίφο της διακίνησης ενός τόσο μεγάλου όγκου όπλων και πολεμοφοδίων μέσω των θαλασσίων διόδων του ανατολικού Αιγαίου.
Ένα επιπλέον στοιχείο που περιπλέκει το ζήτημα, είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πλοίο ήταν ήδη σεσημασμένο ως ύποπτο για λαθρεμπορία ναρκωτικών και όπλων, οπότε το κέντρο ελέγχου θαλάσσιας κυκλοφορίας του υπουργείου ναυτιλίας παρακολουθούσε επισταμένως τις κινήσεις του. Όταν εντοπίστηκε από το στρατιωτικό φυλάκιο της Σύμης, υπήρξε άμεση ενημέρωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας καθώς και του Γενικού Επιτελείου ναυτικού. 
Ομάδα κομάντο του Λιμενικού έκανε «ρεσάλτο» στο «Νour_M» και κατά την πρώτη αυτοψία ανακαλύφθηκε ο παράνομος οπλισμός σε 56 από τα 59 κοντέινερ που μετέφερε. Κατόπιν το πλοίο, με τη συνοδεία πλωτών περιπολικών του Λιμενικού Σώματος, οδηγήθηκε στο λιμάνι της Ακαντιάς στη Ρόδο. 
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έδωσε αμέσως την εντολή να διενεργηθεί ενδελεχής νηοψία στο «Νour_M», ενώ για τη λύση του μυστηρίου που αφορά στο φορτίο και τον προορισμό του έχει δραστηριοποιηθεί και η ΕΥΠ. Ανεπίσημα, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τις εκτιμήσεις στελεχών των λιμενικών αρχών της Ρόδου το συλληφθέν πλοίο δεν είναι «ορφανό», καθώς ενδέχεται να αποτελεί μέλος ενός ευρύτερου δικτύου διακίνησης όπλων στην περιοχή της Μεσογείου. 
Εάν ο οπλισμός παραδιδόταν τελικά στη Συρία, «πελάτες» θα μπορούσαν να είναι τόσο οι αντικαθεστωτικοί, όσο και ο κυβερνητικός στρατός του Μπασάρ Άσαντ -αν και αυτά είναι επί του παρόντος μόνο εικοτολογικά σενάρια.