Με κανιβαλισμό επιβιώσαν οι πρώτοι έποικοι των ΗΠΑ

Στον κανιβαλισμό είχαν καταφύγει οι κάτοικοι στη Τζεϊμστάουν της Βιρτζίνια, της πρώτης αγγλικής αποικίας στην Αμερική, κατά τη διάρκεια ενός λιμού, σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσινγκτον.Οι ανθρωπολόγοι του Μουσείου ανέλυσαν τα οστά ενός 14χρονου κοριτσιού, που είχε πεθάνει το χειμώνα του 1609-1610. Στη διάρκεια του λιμού το 80% των εποίκων έχασε τη ζωή του. Ορισμένοι για να επιβιώσουν προσπάθησαν και κατάφεραν να βγάλουν εγκεφαλική ουσία και ιστούς από το πρόσωπο της νεκρής έφηβης για να τραφούν.

Το κρανίο του κοριτσιού έφερε πολλά σημάδια χτυπημάτων, προφανώς για να το σπάσουν, αλλά και ίχνη από βαθιά κοψίματα στο πρόσωπο και τον λαιμό, επισημαίνει ο ανθρωπολόγος που ανέλυσε τα οστά του κρανίου και της κνήμης.

«Η πρόθεση τους ήταν σαφής: ήθελαν να διαμελίσουν το σώμα, να πάρουν τον εγκέφαλο και τους ιστούς του προσώπου για να τραφούν», εξήγησε ο Ντάγκλας Όουσλεϊ, προσθέτοντας πως δεν γνώριζαν με ποιον τρόπο να το κάνουν.

Αρχικά προσπάθησαν να σπάσουν το μετωπιαίο οστό, αλλά δεν τα κατάφεραν. Στη συνέχεια χτύπησαν το πίσω μέρος του κρανίου με ένα μικρό τσεκούρι, διευκρίνισε.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναπαραστήσουν λεπτομέρειες από την ζωή του κοριτσιού το οποίο ήρθε στην Αμερική από την Αγγλία, αναλύοντας έναν γομφίο και το στάδιο ανάπτυξης των οστών στο πηγούνι. Από τον σκελετό δεν έχει απομείνει παρά μόνο το 10%.

Επίσης κατάφεραν να προσδιορίσουν πως όταν πέθανε ήταν περίπου 14 ετών, αλλά δεν προσδιόρισαν το αίτιο θανάτου.

Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό τεχνολογιών, οι ερευνητές αναδημιούργησαν μια πιθανή εικόνα του προσώπου της εφήβου. Το μοντέλο αυτό θα αποτελέσει τμήμα της έκθεσης για τους ιατροδικαστικούς φακέλους του Τσέζαπικ τον 17ο αιώνα. Τα οστά της έφηβης θα εκτεθούν στην Τζέιμστάουν κοντά στο σημείο που ανακαλύφθηκαν.